Левите лидери се събират в Париж по горещите теми

Левите лидери се събират в Париж на среща на върха по горещите теми в Европа на 12 март. Инициативата е на президента на ПЕС Сергей Станишев, а домакин в Елисейския дворец е френският президент Франсоа Оланд. На събитието ще бъдат обсъдени идеи за нова икономическа политика и справянето с безработицата, Програмата за прогресивни реформи и Планът „Маршал“ за младежта, анонсирани от Станишев в началото на годината.

Сред предложенията в Програмата за прогресивни реформи са въвеждането на минимална работна заплата във всяка държава членка, изравняването в заплащането и пенсиите на мъжете и жените, инвестирането на до 6% от БВП на страните-членки в образование.

Програмата ще бъде представена от президента Оланд, а лидерът на ПЕС ще акцентира върху другата идея на левите за План „Маршал“ за младежта в Европа. Според проведено изследване всеки пети младеж в Европа е безработен. Затова Станишев предлага План, който дава перспектива през младите и адресира заетостта, инвестициите в образование, културните проекти и грижата за децата. Той е продължение на успешната инициатива на левите за Младежка гаранция, за която ЕК отдели 6 млрд. евро. Сега от ПЕС настояват за продължаване на гаранцията и устойчивост в нейното финансиране, както и за разширяването на обхвата й за младежи до 30 години.

В срещата ще участват вицеканцлерът на Германия Зигмар Габриел, премиерите на Италия и Португалия Матео Ренци и Антонио Коща, канцлерът на Австрия Вернер Файман, премиерите на Швеция, Малта и  Чехия Стефан Льовен, Джоузеф Мускат и Бохуслав Сободка. В дискусията ще се включат и председателят на ЕП Мартин Шулц, председателят на групата на социалистите и демократите в ЕП Джани Питела, Федерика Могерени, Франс Тимерманс и други комисари от лявото политическо семейство.