„Споразумението с Турция е изключително важно, но то не може да бъде разменна монета срещу пускането на бежанците към Европа. Когато една страна се стреми да стане член на ЕС, тя трябва да изповядва неговите ценности. Ние, европейските социалисти, няма да отстъпим от искането за демокрация, свобода на медиите и зачитане на човешките права. Потресени сме от грубото погазване на женската демонстрация за 8 март в Истанбул, както и от нахлуването на полиция в редакцията на в. „Заман“. На днешния Европейски съвет левите премиери ще изразят нашата категорична позиция по този въпрос.“

Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев след координационната среща на левите премиери преди заседанието на Европейския съвет и срещата на върха ЕС – Турция. По покана на Станишев към тях се присъедини и лидерът на опозиционната Демократична  партия на народите Селахатин Демирташ.

“Планът за действие на ЕС и Турция ни предоставя добра основа за подпомагане на бежанците в най-подходящото място и подкрепяме първия вицепрезидент Тимерманс, който се бори упорито за това. Турция трябва да изпълни своята част от сделката и да бъде по-активна в борбата с трафика на хора и подпомагането на бежанците. Цялата подкрепа от страна на ЕС трябва да бъде обвързана със спазването на правата на човека и правилата на демокрацията. Ние работим с нашите колеги, прогресивните сили в Турция, за да получим гаранции, че това ще се случи.”, коментира Станишев.