Лидерът на ПЕС постави въпроса за пакета „Мобилност“ на координационната среща на левите лидери в Брюксел.

Днес лидерът на ПЕС Сергей Станишев бе домакин на традиционната координационна среща на левите премиери преди Европейския съвет в Брюксел. На срещата присъстваха премиери на шест европейски държави, еврокомисари и партийни лидери от Партията на европейските социалисти, включително Джереми Корбин, лидер на британските лейбъристи. Социалистите обсъдиха последните развития около Брекзит, както и предстоящите европейски избори.

По време на срещата, президентът на ПЕС Сергей Станишев обърна специално внимание и на темата за пакета „Moбилност” часове след като стана ясно, че по настояване на Групата на либералите в ЕП – АЛДЕ той ще бъде разгледан и гласуван следващата седмица в Страсбург по време на пленарната сесия на Европейския парламент.

Станишев отправи призив към премиерите и лидерите на левите партии да убедят своите евродепутати да отхвърлят спорните текстове в новото европейско законодателство, които ще ощетят държавите от Източна Европа за сметка на „старите“ страни-членки. Според него, разумен компромис може да бъде постигнат едва след изборите за Европейски парламент.

„В настоящия си вид пакетът „Мобилност” разделя Европа, тъй като наред с мерки за подобряване на условията на труд на шофьорите, са налице и редица протекционистки елементи, които целят ограничаването на достъпа до европейския пазар. Това е поредната разделителна линия, която е в услуга единствено на крайнодесни и националистически движения.

В Европейския парламент разделенията остават на географски и национален принцип, а не на партиен. Семейството на социалистите обаче, трябва отново да застане на страната на единството и солидарността в ЕС и категорично да се противопостави на националните егоизми и тезата за Европа на няколко скорости“, заяви Станишев.

Лидерите от ПЕС обсъдиха и следващите стъпки, които ЕС ще предприеме относно Брекзит, след поисканото отлагане до 30 юни от Тереза Мей.

„Дори след като сделката на Тереза Мей, обречена от поставените от самата нея червени линии, беше отхвърлена с рекордно мнозинство от Британския парламент, тя не се вслуша в призивите на лейбъристите за по-близко сътрудничество с ЕС. Нейната цел е преди всичко да запази властта си, включително в собствената си партия, както и да не допусне провеждане на европейски избори във Великобритания, защото това може решително да наклони везните в европейските институции. Тя трябваше да обърне повече внимание на ефекта от Брекзит върху британската икономика и отражението върху правата на британските и европейските граждани.

ЕС няма как да се съгласи на отсрочка, само за да продължат опитите на Мей за овладяване на собствената й партия. Всяко отлагане трябва да бъде добре обосновано, a опитът за налагане на сделка, отхвърлена вече два пъти, със сигурност не е достатъчно добра причина. Изходът може да бъде само един – дългосрочно отлагане на Брекзит с цел нови парламентарни избори или нов референдум”, заключи лидерът на ПЕС.

На срещата присъстваха:
• Антонио Коща, министър-председател на Португалия;
• Виорика Данчила, министър-председател на Румъния;
• Джоузеф Мускат, министър-председател на Малта;
• Петър Пелегрини, министър-председател на Словакия;
• Педро Санчеc, министър-председател на Испания;
• Алексис Ципрас, министър-председател на Гърция;
• Франс Тимерманс, общ канидат на ПЕС за председател на ЕК;
• Федерика Могерини, Върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политика за сигурност;
• Пиер Московиси, Комисар по икономически и финансови въпроси,
данъчно облагане и митнически съюз;
• Джереми Корбин, лидер на Британската лейбъристка партия;
• Фофи Генимата, лидер на Гръцката социалистическа партия;
• Елио до Рупо, лидер на Белгийската социалистическа партия;
• Никола Дзингарети, лидер на Италианската демократическа партия.