Станишев: Отговорността ни е да спасим Европа от популизма и арогантността на ЕНП
Европа е крехко цвете, което трябва да спасим от черните кучета
Резултатът от евроизборите далеч не е предрешен, това може да бъде голямото завръщане на социалистите, смята Станишев

В емоционална реч пред делегатите на Конгреса на ПЕС в Лисабон Сергей Станишев заяви, че днес повече от всякога лявото политическо семейство трябва да бъде единно, за да спаси Европа от разрушителния популизъм и арогантността на ЕНП.
„Европейският проект е атакуван от две страни: от една страна – войнстващите популисти от крайната десница, които искат да разрушат постигнатото през последните 70 години като продават една фалшива носталгия по миналото, като разпалват противопоставянето вътре и между обществата, като експлоатират страховете на хората, като си измислят нови и нови врагове.
От друга страна – това е арогантността на ЕНП, които тъврдят, че политиката на ограничения ни е извела от икономическата криза и всичко е чудесно и трябва да продължим по същия начин. Но те си затварят очите за задълбочаващото се неравентво, за огромната социална цена, която хората платиха за техните политики, и които в крайна сметка отчуждиха гражданите от ЕС, от институциите и политиката като цяло.
Твърде често виждаме, че тези две заплахи за ЕС всъщност работят заедно – националистите навсякъде са удобни коалиционни партньори за десните правителства, като в Австрия и България, защото ЕНП всъщност прегърна популистката реторика и методи. Наблюдаваме процес на Орбан-изация на европейското дясно в името на запазване на властта. Общият кандидат на ЕНП – Манфред Вебер, иска да „строи мостове“ към Салвини в Италия и Орбан в Унгария. Това обаче не е нашият път.
Нашият път – това, което обединява всички леви партии, е социална Европа, борбата с неравенствата, устойчивата икономическа политика, която да защитава правата на всички работници – както в традиционните, така и в новите сектори, и която в крайна сметка да осигури подобаващо заплащане за труда, така че хората във всички европейски страни да могат да си позволят достоен живот. Трябва да сложим край на противопоставянето между работниците от Източна и Западна Европа. Да дадем по-добра перспектива за бъдещето на младите хора. ПЕС е единственото политическо семейство, което има разработен специален План за младежта, който ще бъде червена линия при преговорите с други политически сили след европейските избори. Защото ние, левите, искаме да съхраним Европа, но и да я променим – към повече справедливост, свобода и устойчивост. Това включва и по-справедливо данъчно облагане на големите технологични гиганти, като Google, Apple, Facebook и Amazon. Само по този начин ще можем да върнем доверието на гражданите в Европейския проект и мечтата за мир и просперитет на всички в дух на солидарност и взаимопомощ.“
Ахим Пост, депутат в германския Бундестаг и генерален секретар на ПЕС, благоди на Станишев за неуморната му работа като лидер на ПЕС, и го определи като „истински европеец, истински социалист, истински лидер“.