„Във финалната фаза на кампанията сме и наближава решаващата дата 26 май. Пътувам много в страна и вече съм обиколил над 17 области. Навсякъде се сблъсквам с отчаянието и безпътицата на хората. Първата крачка да променим България е да я направим социална с европейските избори. Искам да призова хората, ако искат да накажат управляващите, заради бедността и всички гафове, нека не разпиляват вота си за малки партии, които няма да прескочат бариерата. Ако искат да накажат ГЕРБ, нека да дадат гласа си за БСП за България“. Това заяви при посещенията си в Сливен президентът на ПЕС и кандидат за евродепутат от листана на „БСП за България“ Сергей Станишев. „Да накажем ГЕРБ и на 26 май да дадем гласа си за БСП за истинската социална промяна в България“.

Той предупреди, че на много места хората все още бъркат „Коалиция за България“ на АБВ и истинската „БСП за България“. Станишев беше категоричен, че шансът за промяна е с БСП за България с №18.

„Истинският въпрос е този за доходите и той не е израз само на социална политика. Ниските доходи в България са пречка за икономически растеж. Заради тях българите заминават в чужбина, а чуждестранните инвеститори не идват у нас, защото липсва работна ръка“, добави той на срещите си с ръководствата на МБАЛ „д-р Иван Селимински“ и в ДКЦ-1, където Станишев беше по покана на д-р Алексей Алексиев. Основна тема беше недофинансирането на системата на здравеопазването, както и заминаването на лекари и медицински персонал зад граница.

На брифинг за медиите президентът на ПЕС коментира и политическата ситуация в Европа. „Безспорно европейската левица има най-силният и подготвен кандидат за председател на ЕК в лицето на Франс Тимерманс. По оценка на обществеността и медиите той се представи най-убедително и спечели всички европейски дебати срещу опонента си Манфред Вебер. Ако Тимерманс застане начело на ЕК тогава всички заедно можем да обърнем посоката на Европа и да я направим справедлива и солидарна“, продължи Станишев.

„Доста смешно е Манфред Вебер, кандидатът на ЕНП, който беше в София, за да подкрепи ГЕРБ, да пропагандира за промяна. Двадесет и пет години Европейската комисия се управлява от десницата. Те наложиха неолибералната философия и политика, като поставиха в центъра пазара и спекулативния капитал. Ние, социалистите, искаме да върнем човека в центъра на политиката в Европа“, коментира още Станишев на среща с обществеността.