„Г-н Станишев, очакваме от Вас да защитавате нашите интереси в Европейския парламент. Трябва да останете там, за да върнете Северозапада на мястото, което му се полага.“, обърнаха се граждани на Видин към президента на ПЕС и кандидат за член на Европейския парламент Сергей Станишев. Той е на посещение в област Видин по покана на областното ръководство на БСП.
„Днес, във Видин, не можем да не си поговорим за регионалните диспропорции в страната. Диспропорции във всяко измерение – инфраструктура, поминък, условия на живот. Средната работна заплата в региона е 600 лв., докато в София е 1400 лв. Как да оцеляват хората тук и как младите хора да искат да останат?“, коментира Станишев.
„За да се промени това, ни е нужна активна политика за създаване на работни места като фокус на държавните усилия в България. Такъв тип политика е и основното послание и предложение на нашия водещ кандидат за председател на Европейската комисия Франс Тимерманс. В България само социалистите са тези, които могат да променят ситуацията.“, допълни Станишев.
Той подчерта, че диспропорциите спрямо други региони са видни дори по отношение на основния приоритет на ГЕРБ – строеж на пътища.
„С построяването на „Дунав мост 2“, Е79 трябваше да се превърне във високоскоростна магистрала – връзката със Западна Европа към Солун и Атина. Парите обаче, бяха пренасочени към други проекти. Защо? Защото ГЕРБ насочва средствата към места с много избиратели. И сега Е79 е един от най-натоварените пътища, три пъти по-натоварен, отколкото трябваше да бъде. А Борисов обяснява, че всъщност магистрала Хемус е централен пункт за Северозапада. Поредната лъжа – достатъчно е само да погледнем картата на страната. А междувременно, регионът продължава да загива.“
„Само европейски пари няма да бъдат достатъчни за подобряване на ситуацията, нужна е обмислена регионална политика. В цяла България върви процес на западане и обезлюдяване с концентрация на населението само в няколко големи центрове.“, допълни той.
Станишев припомни, че лявото правителство в периода 2005-2009 г. предостави 200 млн. лв. за подпомагане на Северозапада.