„Няколко дни преди изборите за Европейски парламент, гражданите са изправени пред избора: статуквото или промяна. Ако БСП спечели, ще има аргументи за предсрочни избори. Това е националният залог днес. Колкото по-висока е активността, толкова по-висок е шансът на БСП. Призовавам гражданите, които искат промяна, да излязат и да гласуват, заяви президентът на ПЕС и кандидат за член на Европейския парламент от „БСП за България“ Сергей Станишев пред журналисти в Плевен.

„Основен залог е и какво ще се случи в Европа. Сега имаме шанс за разбиване на дясното статукво. Общият кандидат за президент на Европейската комисия Франс Тимермас категорично доказа, че има най-сериозна и ясна визия за социални промени на европейско ниво. Дебатът между основните кандидати на различните политически формации демонстрира, че като че ли никой не вярва, че ЕНП може да се грижи за хората. Със силен резултат на изборите имаме възможност за формиране на лявоцентристко прогресивно мнозинство в ЕС“, обяви Станишев на среща с обществеността в гр. Плевен.

Запитан каква е директната полза от гласуването в страни като България, Станишев подчерта, че е абсолютно погрешно да се мисли, че сме малка държава в ЕС, от която нищо не зависи. „Как да очакваме тогава другите да ни приемат на сериозно, ако сме без самочувствие?“, запита Станишев.

„Ние имаме своето влияние в европейски план и затова е важно да гласуваме на тези избори. Показахме, че имаме сили в Европа. Например с моя Доклад по Шенген от края на миналата година, по който намерихме сериозна подкрепа от социалистическото семейство в ЕП за това, че е необходимо България да се присъедини незабавно и с всички граници. Направихме го и с т.н. пакет „Мобилност“, по който пък със съвместните усилия на евродепутатите от България успяхме година и половина да удържаме приемането на някои скандални текстове в него“, допълни лидерът на ПЕС.

По отношение на притеснението от надигащата се вълна на национализъм в Европа, Станишев отбеляза: „Убеден съм, че няма да има националистическо цунами, което да помете Европа. Да, ще има увеличаване на националисти в ЕП, но хората разбират, че националистическите послания за затваряне на границите през 21-ви век са утопия.“

Народният представител от „БСП за България“ Васил Антонов подчерта, че „Кампанията на ГЕРБ и лично на премиера Борисов в област Плевен е изцяло ПР-ориентирана. Например с възстановяването на Военното училище. През 2009 г. БСП прие решение за това , а с идването си на власт ГЕРБ го отмени. Впоследствие управляващите пак стартираха дейността си по тази тема. Най-красноречивият пример е с АЕЦ „Белене“ – първо спряно като проект, сега възстановено с говорене. ГЕРБ забави стратегически държавни проекти с 10 години, а сега в кампанията ги възобнови.“

В програмата на Станишев за област Плевен са включени и общоградска среща в град Левски и откриване на