Според президента на ПЕС е нужна цялостна трансформация на ЕС, за да постигнем социална Европа
„Трябва да има открита дискусия в България коя е най-подходящата кандидатура български еврокомисар, за да можем да постигнем максимален резултат.“ Това заяви в „Седмицата“ по Дарик радио президентът на ПЕС и кандидат за евродепутат от „БСП за България“ Сергей Станишев. „Сериозен ресор е бюджетът, регионална политика, кохезионна политика, енергетика. Трябва да умеем да го постигнем, защото в миналия мандат имахме сериозна позиция – бюджет, която заради една авантюра в кандидатстването за генерален секретар на ООН загубихме“, добави той. Според него не трябва да се подхожда тясно партийно, а да се търси кандидатурата, която би имала най-голям авторитет и шанс да получи добър за страната ресор. Президентът на ПЕС бе категоричен – нужна е цялостна трансформация на ЕС, за да постигнем социална Европа, защото това е и в интересите на България, като най-бедна страна в Общността.

На въпрос на какъв език ще говори в ЕС, Станишев каза: „На езика на аргументите и самочувствието.“

Запитан кой е най-важният въпрос, който смята да постави в ЕП, Станишев бе категоричен: „Социална Европа! Цялостна трансформация на ЕС в съюз, в който социалното е водещо, защото това е големият интерес на най-бедната страна в съюза. На второ място – „Не“ на Европа на скоростите, дискриминациите и двойните стандарти към България, защото това е неприемливо!“

Разговорът в студиото на Дарик започна с „Брекзит“ и темата за емиграцията и възможно ли е да се върнат от чужбина, отишлите там българи. „Не може да използваме катаклизъм в друга държава, за да връщаме сънародниците ни у дома, трябва да подобрим условията тук“, смята Станишев. И посочи, че 280 хиляди българи са на Острова заради икономическа принуда. Той добави, че 33 хиляди българи са напуснали страната само през миналата година, а общо над 2 милиона са в чужбина. „Най-големият капитал на България са хората. Когато ги няма – няма икономическо развитие, няма пазар, няма ресурс за бъдещи пенсии“, изтъкна той. „Българската държава и българските институции са длъжни да помогнат на българите във Великобритания“, категоричен е Станишев.

Запитан трябва ли България да приема квоти за мигранти, Станишев отговори, че страната трябва да работи за промяна на Дъблинското споразумение, защото по този регламент отговорност за всеки мигрант, влязъл в ЕС, носи държавата на влизане. „Социалистите настояват за солидарност“, подчерта президентът на ПЕС. И бе категоричен, че няма опасност станата да бъде наводнена от мигранти. „В момента в ЕС няма квоти, това може да се реши само заедно от държавите, никой не може да ги наложи. Аз съм за това да се промени Дъблинският регламент, който в момента задължава България всеки мигрант, минал през страната ни и стигнал до Германия, да може да бъде върнат у нас“, каза Станишев. Според него добрата промяна е всяка държава, която иска помощ в случай на мигрантска криза, да може да я получи.

На следващия въпрос- трябва ли България да влезе в Шенген, той отговори: „Разбира се. По моя инициатива, през декември, ЕП подкрепи мой доклад, в който се казва: България в Шенген – веднага и с всички граници. Това има много сериозни икономически последици, достатъчно е да отидете на някоя граница и да видите опашката от тирове. Това е загуба на време и пари, което влияе на икономиката и цените, както и на вноса и износа“, посочи Станишев. И обясни защо България още не е в Шенген: „Двоен стандарт, безобразие и скандал, налагани от няколко страни! Срещу това се борих, боря се и ще се боря, лошото е, че правителството не успява да се пребори и не използва необходимите инструменти, включително и моя доклад.“ Според него, за да бъдат убедени Франция, Германия, Холандия да ни пуснат в зоната за свободно движение, трябват дипломатически умения. „Да ни пуснат само по въздух – няма да има икономически ефект“, подчерта той. „Ако ние позволяваме да ни третират като втора ръка страна, така ще ни третират. Трябва да се научим да отстояваме позиции и да печелим съюзници, така се работи в ЕС“, посочи президентът на ПЕС.

„Механизмът за наблюдение и сътрудничество трябва да отпадне, защото е неефективен. Трябва да има общ механизъм, за наблюдение на всички държави, а ние трябва да се справим с корупцията“, смята Станишев.

Запитан трябва ли България да въведе европейската валута при мандата на следващия ЕП, Станишев каза, е нужно да се стремим към еврото, но при условие, че сме много добре подготвени. Затова БСП представи програма за подготовка, за да няма спекулативно повишение на цените. Президентът на ПЕС припомни, че преди година е инициирал конференция по темата за еврото, но за съжаление, не виждаме практически действия на правителството.

„Най-сериозният недостатък на еврофондовете е неефективното им използване и корупцията, отговори на въпрос за парите от Брюксел той. Те се насочват не там, където са нужни“, каза още Станишев. Той се обяви в подкрепа на експертизата на пътищата в чужда лаборатория, за която настоява БСП.

„Кой се страхува от проверките и експертизата на пътища? Някой е гузен?“, зададе реторичен въпрос президентът на ПЕС. „България трябва да прецени как са използвани досега евросредствата, това са близо 30 милиарда, какво не се е получило и защо“, смята лидерът на европейската левица. „След 2020 г. парите, които ще дойдат, трябва да бъдат използвани много по-рационално, за да има икономически растеж. Всички трябва да следват една посока – да се гони ускорено развитие и да се повишава стандартът на живот“, категоричен е той. Запитан трябва ли да се промени управлението на европейските средства, Станишев посочи, че прекомерната централизация би създала една огромна неефективна машина. „Трябва да има опростяване, но и сериозен контрол върху изпълнението. Затова ще послужи и европейската прокуратура“, смята Сергей Станишев.

Следващият въпрос бе по пакетът „Мобилност“. „Пакет е, защото в него има няколко закона. Има неща, които са позитивни, но и такива, които са чист протекционизъм“, отговори Станишев. Президентът на ПЕС бе категоричен, че нищо не е решено окончателно и битката продължава в следващия Европейски парламент.

Станишев засегна и темата за енергийната политика на ЕС. „България не трябва да приема ултиматуми, а да говори на езика на самочувствието! Трябва да отстояваме интересите си и да търсим съюзници за постигане на целите си“, каза той. „Защо може да има „Северен поток 2″, а не може да има „Южен поток“? Трябва да намираме съюзници и да си отстояваме интересите си“, изтъкна Сергей Станишев.

„Ние сме една от страните, където няма общоевропейска агенция“, каза още в студиото на Дарик Станишев. И посочи, че седалище у нас може да получи новият Европейски орган по труда.