„Радвам се, че след ключовия дебат за Европа с Андрей Ковачев съм именно в област Ловеч. Дебатът свърши добра работа. Беше важно повече хора да чуят и да заговорят за европейския вот и за неговото значение. Тези избори са далечни за хората. Европейските институции като цяло са далечни за гражданите. Желанието ми беше чрез дебата да бъде почувствано, че тези теми ни касаят пряко – нас и нашите интереси.“ Това заяви президентът на ПЕС и кандидат за член на Европейския парламент Сергей Станишев от „БСП за България“ на среща с граждани в Ловеч.

„Колкото и да са неатрактивни тези избори, те ще задат посоката на развитие и на страната. Ако БСП ги спечели, ще можем да вървим към промяна. Ако искаме нова фаза на политическия процес, трябва да постигнем мобилизация преди и в деня на изборите. Това ще е тест и за местния вот“, подчерта президентът на ПЕС.

„25 години Европейската комисия бе доминирана от ЕНП. Това се материализира с орязване на разходите, затягане на коланите, свиване на социални права. За да има промяна, имаме нужда от силни изборни резултати във всяка страна. Това е важно за БСП, ако искаме да приложим по-високи социални стандарти в грижите за възрастните, за младите, в образованието, в здравеопазването. Ако ЕС е управляван от дясна Комисия, която ще се опитва да проваля опитите на всяко ляво правителство у нас, това няма как да стане.“, допълни президентът на ПЕС.

Запитан за мнение по отношение на санкциите срещу Русия, лидерът на ПЕС обяви, че е против санкциите по принцип и против тези срещу Русия. Той обърна внимание, че такъв тип реторика, от времето на Студената война, не е печеливша за никого.

„Ние не искаме Европа на нациите или Европа на различни скорости- идеи, които ще ни закрепят в периферията на Съюза.Трябва ни солидарна Европа, в която малките държави имат шанс за развитие. А левицата работи именно в тази посока“, акцентира Станишев по време на дискусия с обществеността в Троян.

На въпрос има ли деление ляво-дясно в ЕС или това се случва по-скоро по оста политици-граждани, Станишев подчерта,че след като хората живеят зле, винаги ще има недоверие и протести спрямо политиката като цяло. Той обърна внимание, че за съжаление, днес, 42 % от българите са на прага на или под бедността. „За какъв еврооптимизъм можем да говорим тогава“, запита Станишев. Той обърна внимание, че политиката на рестрикции в Европа, а и в България води именно до тези резултати. „Категорично има идеологически разделения в ЕС – макроикономика и баланс като фетиш за десните, за нас – основна ценност е как живеят хората“, заключи лидерът на еврoпейската левица.

Бившият кмет на Ловеч Минчо Казанджиев благодари на Станишев за подкрепата му като министър-председател за довършване или изграждане на стратегически обекти на територията на областта, например на депото за твърди отпадъци.