Болките на българите в цялата страна са еднакви: доходи, достоен живот, демографска криза
„Почти в края на мандата на ЕП гласувахме за създаването на Европейски орган по труда, който да следи за социалния дъмпинг във всички страни-членки. Използвам да подчертая значителния принос на Георги Пирински по темата. Веднага след това призовах правителството на България да кандидатства за седалището на този орган, защото ние сме една от малкото страни, в които няма разположени европейски институции.
Получих информация, че сме подали документи наред с Кипър, Латвия и Словакия. Само че те имат преимуществото да са членове на Шенгенското пространство или да използват еврото. Това още веднъж подчертава необходимостта да имаме ясни национални приоритети, които да отстояваме в новия ЕП и ЕК – незабавното присъединяване на страната ни към Шенген е един от тях.
След като подадохме документи, сега е време за политически и експертни усилия на всички нива, за да покаже държавата ни, че е готова да защити кандидатурата си за седалище на Европейския орган по труда.“
Това заяви в Шумен президентът на ПЕС и кандидат за евродепутат от листата на „БСП за България“ Сергей Станишев. Той е в града за срещи с представители на бизнеса и с обществеността. В рамките на посещението в областта лидерът на европейската левица посети и община Нови пазар.
„Болките на българите от Стара Загора, през Варна и Добрич до Шумен са едни и същи – хората питат как могат да се повишат доходите, за да имат достоен живот; страдат, че градовете и селата им се обезлюдяват, а те общуват с децата си по скайп.
На всички тях отговарям, че европейските избори са инструмент за това – чрез тях можем да прекратим почти 25 годишния монопол на ЕНП в управлението на Европейската комисия. Десницата в Европа е агент на големите корпорации, а не на интересите на хората. Европейската левица е тази, която може да постигне истински социален Съюз, с гарантирани доходи и трудови права. В манифеста на ПЕС се презвиждат конкретни мерки за борбата с неравенствата.“, коментира още Станишев.
„Има идентичност между политическата ситуация в Европа и в България – статуквото се представлява от десницата. Добър резултат за „БСП за България“ на предстоящите избори ще допринесе за силното представяне на европейската левица и ще предпостави промяната в България.“