„Левицата е тази, която може да донесе промяна в България и в Европа. БСП е силата на промяната у нас. На евроизборите хората трябва да преценят харесва ли им статуквото или искат нова перспектива.“ Това заяви президентът на ПЕС и кандидат за евродепутат от „БСП за България“ Сергей Станишев пред журналисти във Варна. Той е по покана на градската организация на БСП в морския град.

„Има идентичност между статуквото на управляващите в Европа и у нас. В ЕС ЕНП управлява с консерваторите и реформистите и с либералите, у нас ГЕРБ е в коалиция с патриотите, чиито решения често биват подкрепени от ДПС. Силата, която може да промени статуквото, е левицата. Ние искаме да върнем Европа към солидарността и справедливостта. Да живеем в Съюз, в който никой не е изоставен зад борда. Затова ПЕС предложи на европейските граждани манифест за Нов социален договор за Европа. Според последните проучвания ПЕС и ЕНП са в практически паритет и никой не може да предвиди изхода от изборите. Доволен съм, че нашето политическо семейство е единно и работим в синхрон за постигане на добри изборни резултати“, коментира Станишев.

„Но не е достатъчно само да спечелим евроизборите. За да имаме силата да променим Европа, трябва да излъчим следващия председател на ЕК. След убедителното представяне на социалистите в Испания и във Финландия, налице са всички основания да смятаме, че ще имаме силно мнозинство и в Европейския съвет. Победа на БСП в България би допринесла за добрия резултат и на европейските социалисти. При предсрочни избори у нас БСП има шанс да поеме управлението на страната. Но за да не попаднем в обичайния сценарий, в който доминирана от ЕНП Европейска комисия да наказва България заради ляво управление, ние трябва да имаме силни партньори и съюзници в лицето на европейската левица“, продължи президентът на ПЕС.

Сергей Станишев подчерта, че десницата в Европа е готова на съюз с дявола заради оставането на власт, пускайки националистите в управлението – както вече се случи в Австрия, България и на изборите в Испания. „На това ние противопоставяме единна, социална и солидарна Европа. Европейските социалисти имаме план за повишаване на доходите, като предвиждаме и европейска минимална заплата и пенсия. По последни данни на НСИ 22% от българите живеят под прага на бедността, а други 20% – в тежки материални лишения. Всички хвалби с магистрали и кръгови движения, както се случва и тук във Варна, не могат да решат ежедневните проблеми на хората. Нито да вдъхнат еврооптимизъм.

Битката с неравенствата е ключовата наша кауза, за да могат хората да видят за себе си перспектива“, каза той.
Станишев изрази притеснение от тенденциите, които вижда в града – Варна губи икономическа сила, изчезват работещите предприятия. По думите му е необходима целенасочена политика – на местно и на национално ниво. Вместо това има много блокирани проекти, както например зоната на пристанището – чрез нея максимално може да се удължи туристическият сезон – с конферентен туризъм, яхтено пристанище, аквариуми. Без контейнерен терминал няма как Варна да е транспортен хъб. „Трябват компетентност, визионерство и целенасочена работа“, коментира той.

Попитан за прогноза за резултатите от изборите, Станишев отговори, че „в кампанията хората лесно усещат кой само говори и кой може да свърши това, което е обещал.“