„Не може един човек да се чувства изоставен и да бъде проевропеец, заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев в Лондон. Той взе участие в кампанията на Лейбъристката партия за Европейския парламент – агитация от врата на врата. В проявата се включи цялата лондонска листа на лейбъристите, начело с Клод Мораес – действащ евродепутат и председател на комисията по граждански права и вътрешни работи в Европейския парламент (ЛИБЕ).

Станишев разговаря и с лидера на лейбъристите Джеръми Корбин. „Очакваме силен резултат на лейбъристите на евровота“, каза Станишев. И прогнозира, че ПЕС ще има 11 еврокомисари и 9 премиери в следващия мандат.

„В постоянен контакт сме с Лейбъристката партия и с Джереми Корбин заради Брекзит“, напомни Станишев. Той бе категоричен, че правата на 300 хиляди българи на Острова, както и близо 2 милиона граждани на ЕС в Обединеното кралство трябва да бъдат защитени след напускането. „От самото начало на Брекзит лейбъристите бяха за еднакво третиране на гражданите на ЕС във Великобритания и на Великобритания в страните от ЕС“, напомни президентът на ПЕС.

ЕП прие Доклад на Станишев, според който при Брекзит без сделка няма да има визи за европейските граждани, които пътуват за Великобритания, което засяга пряко българите в страната.

„Консерваторите докараха нещата до задънена улица. Очаквам социалистите да бъдат незаобиколим фактор в следващия Европарламент, за да могат да сложат край на политиката на затягане на коланите. Да поставим човека в центъра. Ресурс винаги има, стига да има политическа воля“, добави Станишев.

„Социална Европа гарантира бъдещето на Европа – така ще се решат демографските проблеми на Стария континент. Десните орязаха социалните разходи, но не пипнаха администрацията. Така правеше и първият кабинет на Борисов, спомняте си постната пица. За да се борим с неравенствата, ни трябва сила. Само, ако сме заедно, може да обърнем кораба на Европа в друга посока“, изтъкна президентът на ПЕС.

„Работихме заедно със Сергей и ние подкрепихме приемането на България в Шенген“, каза Клод Мораес. И продължи: „Лейбъристите във Великобритания стъпваме върху манифеста на ПЕС, защото той предлага истинска лява политика!“

Депутатът и министър в сянка на лейбъристите за Брекзит Киър Стармър подчерта: „Споделяме общи ценности и платформа с ПЕС и затова е истинско удоволствие за нас да посрещнем президента на ПЕС тук! Тук сме, за да покажем, че има силно сътрудничество между нас и нашите европейски партньори. Има много предизвикателства, които трябва да решим заедно – работа, доходи, реформи в икономиката, климатични промени! Влизаме в трудна кампания за европейските избори, в която няма да отстъпим от нашите ценности. Ние не сме партията на Найджъл Фараж!“