Очаква се днес Сергей Станишев да бъде преизбран за трети мандат за лидер на европейските социалисти

Над 1000 делегати от 54 държави, включително представители на 34 европейски партии, леви премиери, комисари, партийни лидери и актвисти се събират днес в португалската столица Лисабон, за да дадат старт на кампанията за Европейските избори през 2019 г.

По-късно днес се очаква Сергей Станишев да бъде преизбран за трети мандат начело на европейските социалисти, а в събота Франс Тимерманс да бъде утвърден за т.нар. Общ кандидат на левите за председател на следващата Европейска комисия.

240 журналисти от цял свят отразяват форума.

Конгресът на ПЕС ще направи силна заявка за следващите избори за Европейски парламент, като си поставя за цел левицата да има водеща роля при излъчването на следващата Европейска комисия.

Според лидера на ПЕС Сергей Станишев, има сериозен шанс на следващите избори ПЕС да обедини зад себе си широк прогресивен фронт, който да излъчи следващия председател на ЕК и да има водеща роля в разпределението на ресорите в следващата Комисия.

Конгресът на ПЕС ще приеме 8 тематични резолюции, които ще послужат за основа на изборния манифест на левите догодина, който ще бъде приет в Мадрид през февруари.