Благодарни сме за подкрепата, заявиха премиерите на Гърция и Македония на срещата на левите лидери в Брюксел

Левите правителства в Албания и Македония дадоха шанс на двете страни да получат дата за начало на преговорите за присъединяване към ЕС.
Пътят към членство в ЕС за двете държави е централна тема на координационната среща на левите лидери, която се провежда непосредствено преди Европейския съвет, 28 – 29 юни. В нея участват и премиерът на Македония Зоран Заев, както и гръцкият му колега Алексис Ципрас.
Срещата се провежда след като външните министрите на ЕС се договориха по-рано тази седмица, че преговорите трябва да стартират през следващата година.

Президентът на ПЕС Сергей Станишев заяви:
„Сериозните усилия на правителствата в Тирана и в Скопие да подготвят страните си за старт на преговорите за присъединяване към ЕС най-накрая дават резултат. Това ще бъде от полза не само за сигурността и стабилността на региона, но и за цяла Европа. “
По отношение на споразумението между премиерите Заев и Ципрас относно името на Македония, Станишев подчерта:
„Гордеем се, че успяхме да подпомогнем постигането на историческото споразумение между двете страни след дългогодишните спорове, включително и посредством домакинството ни на двустранни срещи между Зоран и Алексис, довели до резултат на лидерската ни среща миналия месец в София. Европейската левица е с тях по пътя им към помирението и очакваме споразумението да бъде финализирано така, че бариерите пред членство на Македония в ЕС и НАТО да отпаднат.”
ПЕС е политическото семейство, което винаги е подкрепяло европейската перспектива на страните от Западните Балкани, включително и чрез организиране на събития и срещи през последните години, с цел засилване на интереса към региона и на европейската ориентация на отделните държави.
По време на срещата Ципрас и Заев благодариха на ПЕС, на европейските комисари от левицата и лично на Сергей Станишев за подкрепата за постигането на споразумението за името.
В срещата участие взеха и: Антонио Коща, министър-председател на Португалия; Стефан Льовен, министър-председател на Швеция; Джоузеф Мускат, министър-председател на Малта; Петър Пелегрини, министър-председател на Словакия; Педро Санчес, министър – председател на Испания; Удо Булман, председател на Групата на социалистите и демократите в ЕП; Федерика Могерини, върховен представител на ЕС по въпросите на външната политика и политиката за сигурност; Франс Тимерманс, първи заместник-председател на Европейската комисия; Марош Шевчович, заместник-председател на ЕК, комисар по Енергийния съюз; Пиер Московиси, комисар по икономически и финансови въпроси, данъчно облагане и митнически съюз; Карл-Хайнц Ламберц, председател на Комитета на регионите и други.