Радвам се, че усилията на българските, унгарски, румънски, полски, словашки и хърватски евродепутати успяха веднага да привлекат вниманието към приетия спорен закон за образованието в Украйна, който според нас ограничава правото на обучение на роден език на националните малцинства в страната.
Оценявам бързата реакция на посолството на Украйна в София и посланик Микола Балтажи, които, естествено, имат за задача да защитават националната си позиция, но не приемам 38 евродепутата от шест европейски страни, както и външните министерства на тези шест страни, които изразиха загриженост от приетия закон, да бъдат обвинявани в “лъжа”.
Още повече, че мнозина украински депутати са на същото мнение и вече са поискали в отворено писмо президентът Порошенко да наложи вето на приетия закон. Те дори посочват, че законопроектът е приет с редица процедурни нарушения.
Приветствам готовността на Украйна да “работи с чуждестранни партньори, както и да провежда двустранни консултации за имплементацията на чл. 7 от споменатия закон”, но може би щеше да е по-добре такива по-задълбочени консултации да бяха проведени ПРЕДИ приемането на закона.
За съжаление изглежда, че този акт не е изолиран случай, а се превръща в целенасочена тенденция. Въпреки, че страната има своите специфични съображения с оглед на националната сигурност, всички помним опита за премахването на статута на регионалните езици през 2014 г., което и тогава предизвика реакцията на редица европейски страни с национални малцинства там. Не мисля, че налагането на украинския език с такива “силови” методи е от полза за когото и да било, нито че по този начин ще се укрепи националната сигурност на страната, което е основното съображение за предприетите законови промени.
Въпреки уверенията за спазване на европейските принципи и Европейската харта за регионалните и малцинствените езици, към подобни чувствителни въпроси, засягащи повече от 20% от населението на Украйна, особено в контекста на европейската интеграция на страната, властите би следвало да се отнасят много по-внимателно и в сътрудничество и отворен диалог с европейските партньори.
Надявам се въпросът да намери адекватно решение в близко време, в дух на сътрудничество и диалог. Заедно с всички колеги в Европейския парламент ще продължим да следим внимателно темата.