„Думата на 2017 г. ще бъде бъде „Промяна” в България и света. Ще спечелят тези политически сили и фактори, които покажат решителност за промяна. Тези, които имат волята да отговорят на исканията на хората.”, заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев в предаването „Седмицата” по Дарик радио.

По повод бежанската криза, Станишев коментира: „Глобализацията е необратим процес, който трябва да се управлява цивилизовано и Европа да има водеща роля в това. Социалистите в Европа  дават реален отговор на проблеми, които няма да бъдат решени за месец или два. Нека не бъркаме бежанците с икономическите мигранти. Релокацията на бежанци няма да реши всичките ни проблеми. По-важно е да инвестираме средства в съседните на държавите, в които се водят бойни действия, а именно Ливан, Турция, Йордания, Йемен, които имат нужда от тази подкрепа. ЕС трябва да изнася политическа и икономическа сигурност за региона на Близкия Изток и Северна Африка. В противен случай ще внася единствено несигурност в своите граници.

Ние се стремим да оказваме всякакъв тип помощ на нашите политически партньори в нестабилните зони. Радвам се, че осъществих посещение в Сюлеймания и Киркук в Иракски Кюрдистан. Спомняте си през 2014 г. пешмергите в Киркук спряха пробива на Ислямска държава в региона, преди известно време те осуетиха за пореден опит за нахлуване в Киркук. Освен че посетих бежански лагер, за да вдъхна кураж на хората там, се срещнах и с политическото ръководство на Иракски Кюрдистан. За нас като левица търсенето на последващо политическото решение на проблема е в основата за справяне с настоящата криза. По този повод миналата година бях и в Ливан.”

„Опитът за преврат не може да бъде повод за драстичното погазване на правилата на правовата държава и на свободата на медиите. В момента в турските затвори се намират стотици журналисти, депутати, кметове, които са дръзнали да се противопоставят на политиката на президента Ердоган. Затова отидох в Одрин да подкрепя лидера на нашата сродна Демократична партия на народите Селяхатин Демирташ. Затова и критикуваме Турция – ние сме приятели на страната и искаме отношенията Турция-ЕС да се развиват градивно.”, отговори Станишев на въпрос за поведението на Турция и диалога Турция-ЕС.

Попитан за възможността да бъде направено правителство с приетия мандат на Реформаторския блок, Станишев подчерта: „Несъмнено такова правителство може да бъде сформирано, но това ще бъде агония. Защо Бойко Борисов не се възползва от мандата, връчен на Герб?”

За приложимостта на мажоритарната система, лидерът на ПЕС отбеляза: „За България подходящият тип избирателна система е германският модел, който комбинира силните страни и на мажоритарната, и на пропорционалната система. Така от една страна хората ще могат да упражнят мажоритарен вот, от друга – ще се избегнат проблемите, произтичащи от тази система – непропорционалното представителство на обществото.”