Социалистите ще настояват за повече социална държава и пари за младите

„Хората са уплашени. Те се намират в постоянна несигурност. Всеки четвърти европеец живее в условия на бедност и риск от социално изключване. Това е най-добрата почва за насаждане на страх от другия. Бежанската криза няма да изчезне скоро, необходими са комплексни мерки за справянето с нея –  засилване на границите, видими резултати в борбата с трафикантите и др. Важно е обаче да демонстрираме цивилизовано отношение към бежанците, да инвестираме повече европейски средства за подпомагане на хората, живеещи в лагери в Близкия Изток.”  заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев в предаването „Панорама”.

„Хората не виждат надежда в бъдещето поради затягането на коланите и политиката на строги икономии, налагана от десните в Европа. Ние не оценяваме какво имаме на Стария континент. Не оценяваме мирът и сътрудничеството, които не са ни гарантирани завинаги. Затова и основната цел на социалистите за следващата година е налагането на социалната държава и грижата за младото поколение, за да можем да го предпазим от популизма и национализма.”, допълни Станишев.

По отношение на предстоящите избори в България Станишев подчерта: „Хората искат промяна. Те имат нужда от работеща икономика и солидарна с техните нужди държава. В този смисъл, БСП трябва да предложи силна социална и икономическа програма,  отговаряща на исканията на българските граждани. Резултатът на генерал Радев е и негова победа, и успех за БСП. Без да бъде издигнат от БСП, президентът Радев нямаше да бъде избран. И ако не бе намерена силна фигура като него, пак нямаше да има победа.”

Само няколко часа след като лидерът на ПЕС беше оправдан по делото за изчезналите документи, той коментира: „Добре е да припомним, че делото влезе в съда по мое настояване. Можех да приема предложението на Прокуратурата то да бъде спряно срещу заплащане на глоба. Държах обаче българският съд да се произнесе и да изчистя името си. Затова днес се чувствам удовлетворен. Жалко е, че държавата загуби толкова време на своите институции, съдейки министър-председателя като деловодител.”