„Здравето на младите хора е изключително важно за нас. Проведенето изследване на Фондацията за политически изследвания „Диалог между поколенията“ показва, че 93 % от младите хора определят здравеопазването като топ приоритет. Наше задължение – на европейските политици – е да положим максимални усилия за въвеждане на Европейския младежки план и за намиране  на финансиране за Детска гаранция, чрез която да подсигурим здравословно хранене на нашите деца и безпроблемен достъп до здравни услуги.“, заяви лидерът на ПЕС в Страсбург по време на срещата си с комисаря по здравеопазването и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис.

Двамата подчертаха ангажимента си за съвместна дейност в сферата на здравеопазването и за включване на здравния аспект в Европейския младежки план на ПЕС.

Борбата за намаляване на неравнопоставеността в сферата здравеопазването е генетично заложена у левите партии. Изправени пред нарастващ риск за здравето на младите хора като: нездравословно хранене, липса на физическа активност, тютюнопушене и злоупотреба с алкохол, стрес и нездравословни условия за живот, ние от ПЕС подкрепяме прогресивния дневен ред на комисар Андрюкайтис и активното му участие в рамките на нашето политическо семейство.“, добави Станишев.

Двамата договориха и организирането на съвместна конференция през 2017 г., която да бъде посветена на здравеопазването за младите хора.