„Трябва да припомним на Турция, че процесът на преговори за либерализиране на визовия режим за турските граждани зависи от положителното развитие в областта на защита​та на​ правата на човека, ​на ​гражданските и политическите права в ​страната​. Очакването, че ще дадем на Турция карт бланш в замяна на ангажимента за разселването на бежанци от Гърция е ​несъстоятелно“​,​ заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев по повод изявлението на президент​а​ Ердоган, че ако не бъде гарантирана  либерализация на визовия режим, страната няма да изпълни необходимите изисквания​,​ заложени  в споразумението ЕС – Турция.

С​оциалистите са убеден​и​, че ЕС не ​може​ да ​толерира​ изнудване​ от​ страна на​ Турция и трябва да заеме твърда ​позиция​ в продължаващите преговори.

„Партията на европейските социалисти остава ангажиран​а​ с процеса на преговори в името на турската демокрация и на турските граждани. Турция трябва да препотвърди ангажиментите си или ще застраши ​С​поразумението от 18 март „, допълни Станишев.