„Управляващите говорят за стабилност, но тя е привидна. Стабилни сме, защото не помръдваме напред. Точно затова БСП има много голяма отговорност пред държавата, не само пред своите членове и избиратели. Като единствената легитимна опозиционна партия тя трябва да посочи грешките на управляващите и да даде алтернатива. Така функционира демокрацията.“

Това заяви на пресконференция днес във Варна, президентът на ПЕС Сергей Станишев. В морския град той беше гост на 19-та отчетно изборна конференция на БСП – Варна.

По думите му БСП трябва да бъде реална алтернатива и да даде перспектива на всеки българин. „Сега управляващите заместват икономиката с еврофондовете. Но те са само допълнение. Основата я няма, няма и визия за икономически растеж. БСП трябва да предложи своята политика за инвестиции и работни места, която да грантира активна подкрепа за малкия и средния бизнес“, каза той. И добави, че партията му трябва категорично да посочи гафовете и да предложи решения за два от най-важните публични сектора – здравеопазване и образование.

„Политиката не е разговор за миналото, а за бъдещето. Една партия увеличава общественото доверие към нея, когато дава реален шанс и перспектива на хората“, каза пред делегатите на градската конференция на БСП Станишев. И добави, че партията трябва да покаже различна политика.  „Убеден съм, че БСП има този капацитет. Въпросът е да покажем политическа воля и да отстояваме тезите си със самочувствието на опита и успешните резултати“, коментира той.

„Непрекъснато чуваме, че Европа се разпада. Не, в криза е.  Сигурен съм, че всяка криза е и възможност.  Възможност за европейската левица да покаже лидерство, воля и решимост. Ние имаме План за реформи.“ Президентът на ПЕС изрази задоволство, че инициативата му за продължение на Младежката гаранция, както и за въвеждането на Детска гаранция, е получила категоричната подкрепа на левите премиери.