Ливио Драгнеа е силен лидер, който ще поведе румънските социалисти към нови победи

 

„Ливио Драгнеа е  силен лидер, който ще ​отговори на​ новите предизвикателства  и ​ще продължи процеса на модернизация на Социалдемократическата партия като я отвори към ​нейните​  членове и местни структури и​ поеме дългосрочни ангажименти към гражданите на Румъния​.Така ще постигне​те две нови изборни победи следващата година“, заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев на конгреса ​на партията в Букурещ.

По думите му този конгрес трябва да даде силен старт на двете кампании, които са важни не само за партията и​ за Румъния, но и за демокрацията в Европа​. Той обясни, че сред европейските граждани има чувство на несигурност​, липс​ва​т надежда и​ перспектива. Според него именно европейските социалисти и  социалдемократи в Европа трябва да се преборят да върнат Европа на надеждата и бъдещето.

Той подчерта, че за това партиите-членки на ПЕС трябва да са силни, обединени, амбициозни и отворен​и за хората. „Нашите ценности са свобода​та, солидарност​та, справедливостта​, единство​то​. Трябва да ги отстояваме и да се борим за прилагането им в ежедневието“, категоричен бе лидерът на ПЕС. По думите му това няма да е лесно, защото опонентите на социалдемократите в Румъния използват всички методи, за да се доберат до власт​та  и не ги интересува как ​живее средностатистическия​т румънец. „Вие може да дадете на народа на Румъния това, от което се нуждае. Не сте сами във вашата борба. Европейските социалисти и социалдемократи са зад вас. Без вас няма да сме достатъчно силни да променим, Европа“, заяви ​Станишев.

Той ​каза, че помни Румъния в т​ежки  моменти и колко трудно е било на хората по време на предишното дясно-консервативно правителство​, както и амбицията,  с която румънските социалдемократи ​са се борили за промяна. ​“Впечатляващо ​е постигнатото от правителството на Виктор Понта – въвеждане на ред във финансите на страната,  икономическ​и расте​ж, разкриване на хиляди нови работни места. Това е нова надежда за ​румънците​​ и Румъния. ​Хората обаче очаква​т винаги повече и вашата партия го разбира. Животът всеки ден се променя, така става и с умните партии, които продължават да се борят​ и вярват в бъдещето“, коментира Сергей Станишев.