Лидерът на ПЕС и евродепутат Сергей Станишев приветства от името на европейските социалисти хилядите протестиращи в Скопие на антиправителствения митинг, провел се в неделя. От трибуната той изрази съболезнования на близките на загиналите от терористичната атака в Куманово.

 

Още в събота, Станишев изпрати писмо до всички лидери на партиите, членуващи в ПЕС, че ще вземе участие в гражданския протест за свобода, заедно с евродепутатите Кнут Флекенщайн и Ричард Хауи. „ПЕС е дълбоко загрижена от растящото напрежение в страната. Ние винаги сме подкрепяли усилията й за присъединяване към ЕС и НАТО и винаги сме отстоявали върховенството на закона, свободата на медиите и независимостта на съдебната система. Като приятели и партньори сме изразявали и притесненията си относно продължаващата политическа криза. Правителството обаче все още не е направило нищо по многобройните обвинения в злоупотреби, за които свидетелстват изнесените от СДСМ материали”, подчерта в писмото си Сергей Станишев.

 

С участието си в протеста в неделя евросоциалист №1 изрази солидарност и към Социалдемократическия съюз на Македония – асоцииран член на ПЕС, и неговия лидер Зоран Заев, който първи надигна глас срещу политиката на Никола Груевски.

 

„Дойдох тук не да ви уча, а да чуя вашия глас.Вашето послание е, че искате мир“, каза от трибуната пред протестиращите Сергей Станишев. Той изрази задоволството си, че хора от различни етноси заедно отстояват искането си за свобода. „Искам да знаете, че вашият глас се чува в ЕС. Днес видях гражданското общество на Македония и никой не може да го пренебрегне. Вие сте важни!“, добави Станишев.

В словото си той засегна темата и за опитите на правителството на Груевски да бъдат манипулирани медиите в страната. „Не трябва да допускаме да се потъпква свободата на словото“, заяви президентът на ПЕС.

Сергей Станишев поздрави председателя на Социалдемократическия съюз на Македония Зоран Заев за куража да казва истината.

 

В края на речта си, от английски език, Станишев премина на български: „Скъпи приятели, братя и сестри, обичаме ви! Искаме да видим Македония просперираща и европейска. Кураж!”.