На днешния Конгрес на БСП Сергей Станишев заяви, че през последната година се създава погрешното усещане, че едва ли не сме поставени пред избор – „ние с кого сме – с Европа или с Русия? Това е фалшива алтернатива. Бъдещето на България е твърдо като пълноправен и ефективен член на Европейския съюз. Което по никакъв начин не означава, че не трябва активно да отстояваме нашите интереси и виждания“, добави президентът на ПЕС.

Според него кризата около Украйна е нанесла тежки поражения на доверието и отношенията на Европа с Русия. „Десетки хиляди хора станаха жертви на конфликта, около милион са бежанците. Дрънкат  оръжия, налагат се санкции и контрасанкции, политическата и медийна риторика все повече ни връща към годините на „студената война.“ Аз, както и повечето в тази зала, сме живели по време на „студената война“, добави Станишев.

„Не искам отново Европа да бъде разделена на лагери. Не искам децата ми да растат в среда на страх, недоверие и ожесточение, да живеят в „фронтова“ държава!

Водеща историческа ценност на социалдемокрацията и на европейския проект е мирът. Затова от първия ден на конфликта социалистите в Европа и в България работим за намаляване на ескалацията, за политически диалог и политическо уреждане на конфликта. Искам да припомня, че в най-мрачното време на „студената война“, една година след окупацията на Чехословакия, една от големите фигури на социалдемокрацията Вили Бранд инициира своята Източна политика, която даде тласък на развeдряването!

Не е случайно, че именно съвместно с ГСДП подготвяме голяма международна конференция, посветена на „Нова източна политика“! Убеден съм, че БСП може да даде своя принос за намиране на трайно и добро решения на тази криза!“, каза още Сергей Станишев.