„Има риск затварянето на партията и идейната чистота да доведат до сектанство.

Споделих това и преди парламентарните избори миналата година. Това личеше по отношението ни към представителите от гражданската квота и коалиционните ни партньори. Повечето от тях получиха неизбираеми места в парламентарните листи.“, заяви Станишев на семинар „Местните избори – важна битка за БСП“ във Варна.

„Важни са качествата на човека и каква подкрепа може да мобилизира, а не дали е партиен член.

Ако не променим отношението си, няма на кого да се сърдим за резултата. До вота през есента има 6 месеца, изборите чукат на вратата. Не става въпрос за лични сметки. А кой може и иска да влезе в битката. Защото ако действаме рутинно и бюрократично, водени от дребни сметки и интереси, ще загубим тези избори.

БСП трябва да е открита платформа за всички хора, които искат да се включат в решаването на проблемите и да предложат по-добро бъдеще.

Представете си, че можем да направим съревнование или открит конкурс за избираемо място в листите във всяка община. Това е шанс да ги отворим за хора, които ще носят нова обществена енергия.

В кампанията трябва да защитим нашите постижения. Да защитим нашите кметове, защото сигурен съм ГЕРБ ще се опитат да ги срутят.

Необходимо е много ясно да формулираме целите си за изборите и те да бъдат амбициозни.“