Станишев: България в Шенген още тази година. Докато съществува тази последна Берлинска стена, няма да има обща европейска сигурност.

 

Борисов: Ако работим заедно за България ще получим подкрепа.

 

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев и премиерът Бойко Борисов ще настояват пред левите и десните европейски лидери днес страната ни да бъде приета в Шенген, стана ясно тази сутрин след среща, проведена между двамата в Брюксел.

 

Очаква се днес в Белгийската столица да се проведе Европейският съвет, на който премиерите на всички европейски страни, членки на ЕС, ще обсъждат горещи теми като кризата в Украина, заплахите от тероризъм, общата европейска сигурност.

 

Преди това премиерите от двете големи европейски партии ПЕС и ЕНП ще координират своите позиции по темите от ЕС на отделни срещи.

 

Станишев и Борисов се договориха да поставят темата за приемането на България в Шенген всеки пред своето политическо семейство и да търсят подкрепа от тях.

 

„Държах да се видим с премиера, за да обсъдим темите, които пряко засягат българския интерес и по-конкретно – Шенген”, заяви след срещата Станишев. Той смята, че страната ни отдавна е изпълнила всички изисквания, но по политически причини все още не сме в Шенген. „Това не е справедливо спрямо България и е въпрос на спазването на правила, които Съюзът сам е наложил“, каза лидерът на ПЕС. Според него днешната среща на европейските премиери е в известен смисъл историческа, защото ще се говори за фундаментални за Европа ценности, като демокрацията, диалога и равноправието. На нея няма да се вземат решения, но ще се води политически разговор. „Време е и България да се включи в политическия разговор за сигурността на Европа. Докато съществува тази последна Берлинска стена в ЕС, няма да има обща ефективна сигурност. България трябва да бъде приета в Шенген още тази година“, смята Станишев.

 

Премиерът Борисов коментира по повод общата позиция със Станишев: „Специално за Шенген, вината е и у нас, защото изпълнихме всички критерии, а използвахме темата за вътрешнопартийни битки. Отвън изглежда сякаш не сме готови. Затова приемаме нова европейска практика и си съгласуваме позициите. ПЕС и ЕНП винаги се събират със своите лидери преди Съвета и там е мястото да отстояваме тези теми. Ако имаме подкрепата на двете най-големи партии, ще е по-лесно темата за Шенген да бъде на дневен ред в Европейския съвет. Научили сме си урока и това ще е полезно за страната“.

На въпрос какви аргументи ще използват пред лидерите за Шенген, премиерът Борисов изтъкна: „Ако добре си свършим работата в България и представим страната, както трябва, ще получим подкрепа. Имаме редкия шанс лидер на ПЕС да е българин. Пред Европа не можем да имаме различия по темите, важни за страната ни. Благодаря на Станишев, че е говорил с комисаря Шефчович и Комисията подкрепя това, което представихме на енергийния форум в София“.