По време на пленарната сесия в Страсбург, евродепутатът Сергей Станишев се срещна с Витенис Андрюкайтис, комисар по здравеопазване и безопасност на храните.

 

Портфолиото на Андриукатис е от особено значение за социалистическото семейство, тъй като здравеопазването в Европа се основава на солидарни принципи. Станишев отбеляза, че като здравен министър в Литва, Андриукатис е направил много в посока равните права и достъп до здравеопазване на гражданите. Евродепутатът изрази убедеността си, че комисарят ще продължи да работи за усъвършенстване на солидарната здравна система и на европейско ниво. Станишев подчерта, че по настояване на Групата на социалистите и демократите, фармацевтичната индустрия ще бъде част от портфолиото на Андриукатис и „Това е важен знак за нашето семейство и Вие ще бъдете гаранция за въвеждането на прозрачност в сектора“.

 

По време на срещата, Станишев повдигна въпроса за електронното здравеопазване в България. „Министър Таня Андреева разработи проект за електронно здравеопазване по модела на Естония, който в момента е замразен и няма развитие. Ще разчитам на Вашето съдействие Комисията да настоява за скорошното въвеждане на електронното здравеопазване в България. Това е от особено значение за постигането на повече прозрачност при разходването на публичните средства за здраве“, каза Станишев.

 

Евродепутатът поздрави Андриукатис за силно експертното му представяне по време на изслушванията и му пожела успех в разработването на стабилна и прозрачна здравна система в Европа.