Партията на европейските социалисти приветства решението на парламента на Република Македония да отложи изборите в страната, насрочени за 5 юни, след решението на Конституционния съд. Това отваря пътя за приобщаващ диалог между всички партии в съответствие със споразумението от  Пържино и предоставя по-големи шансове за подготовката на честни и демократични избори.

 

Всички елементи от споразумението от Пържино трябва да бъдат  спазени, включително и насрочването на предсрочни парламентарни избори да бъде организирано от правителството, както е заложено и в постигнатото с посредничеството на ЕС споразумение

 

„Решението на парламента е едно ново начало по пътя на намиране на дългосрочно решение чрез свободни, демократични и честни избори. Следим отблизо събитията в Македония от миналата година. Ръководих делегация на Групата на социалистите и демократите в ЕП в Македония. Няколко пъти имахме срещи с нашите партньори от Социалдемократическия съюз на Македония в Скопие”, заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев.

 

„ПЕС продължава да призовава управляващата партия  ВМРО-ДПМНЕ за преодоляване на факторите, който са повод за загриженост от наша страна с цел оказване на пълно съдействие за подготовката на наистина демократични избори. А тези фактори са: твърденията за измами, свързани с избирателните списъци, липсата на свобода на медиите, цялостният климат на сплашване на опозицията и властта на президента да помилва за престъпленията, свързани със скандал за подслушване. Разрешаване на тези проблеми е предварително условие за провеждане на нови избори и е от съществено значение страната да си възвърне необходимата стабилност и европейската си перспектива.”, коментира Станишев.