Партията на европейските социалисти смята​  за неприемлив последния ход от страна на управляващата в Турция „Партия на справедливостта и развитието“​ да свали имунитета на депутати в турския парламент.

„За нас тази мярка е пореден опит за справяне с опозицията в Турция. Свалянето на имунитета на демократично избрани народни​ представители е още една стъпка на турското правителство за отслабване на опозицията. Това е незаконно, противоконституционно и неприемливо за всяка демокрация. Днес Турция се отдалечава все повече от присъединяването си към ЕС и грубо нарушава   клаузата за защита на граждански права и демокрацията, заложени в споразумението й с ЕС.”, заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев.

Новият закон ще позволи разследването на 46 депутати от „Демократичната партия на народите” и 51 от „Републиканската народна партия”  на основата на неясни и неаргументирани​  твърдения.

Станишев подчерта: „Знаем, че народните представители масово са били  цел  на  турските прокурори под въздействието​  на управляващата  „Партия на справедливостта и развитието“. Този закон несъмнено ще ограничи драстично​   възможностите на депутатите да критикуват правителството.
ПЕС подкрепя своите партньори – асоциираните „Републиканска народна партия” и „Демократична партия на народите”, ​борещи се за отворена и  демократична Турция, в която гражданските свободи и правото на изразяване на политическо несъгласие са защитени.