По инициатива на президента на ПЕС десните, социалистите, либералите и зелените се обявиха за решителен и единен отговор на тероризма

 

„Европа трябва да каже „НЕ“ на страха и да покаже решимост. Всички ние скърбим за жертвите и в мислите си сме с ранените. Целта на терористите е да разединят обществата ни, да ни изправят едни срещу други, подчертавайки различията ни. Единственият възможен отговор на това е солидарността. Затова инициирах подписването на обща декларация от четирите най-големи европейски партии. Необходимо е ново ниво на сътрудничество между институциите и държавите. В правителствата на страните-членки има представители на тези четири най-големи партии. Желанието ни е да им дадем този политически знак за съпричастност и обединяване на усилията в битката с тероризма.“

Това заяви лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев след като идеята му получи мигновена подкрепа от Жозеф Дол (ЕНП), Ханс Ван Баален (АЛДЕ) и Рейнхард Бутикофер и Моника Фрасони (съпредседатели на зелените).

Ние, лидерите на най-големите европейски политически партии, призоваваме за единство срещу тероризма и съвместни усилия за гарантирането на сигурността на нашите граждани.

Нашият отговор трябва да бъде силен и единен.

Той се основава на нашите ценности – свобода и демокрация, отворени и толерантни общества, върховенство на закона и спазване на основните права.

Днес заставаме обединени, с вяра в нашето общо бъдеще. Защото именно такъв е Европейският съюз и светът, какъвто искаме да видим и за какъвто се борим всеки ден.“, се посочва в съвместната декларация.

„Сега службите за сигурност трябва да работят заедно. Но освен на ниво сигурност, ние, европейските политици, трябва да положим усилия  да водим борбата с тероризма навсякъде: в училище – чрез образование и интеграция, в икономиката: чрез работни места и перспектива; във външната ни политика: чрез инвестиции и сигурност в конфликтните райони.“, допълни Станишев.