Споразумението ЕС – Турция трябва да се съобрази с правото на ЕС и с международното право

 “Европейските социалисти винаги сме подкрепяли напредъка на преговорите на Турция с ЕС и не смятаме, че те трябва да се обвързват с бежанската криза. Държим преговорният процес да е в съотвествие с европейските ценности и да бъдат гарантирани спазването на правата на човека, свободата на медиите, независимата съдебна система и други критерии, на които всички страни, желаещи да се присъединят към ЕС, трябва да отговарят.“

Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев в навечерието на решаващата среща на върха на Европейския съвет в Брюксел. Той събра левите премиери непосредствено преди заседанието на Съвета за обща позиция за бежанците.

„Наша основна грижа са безопасността и сигурността на бежанците, цялостта на Шенген и бъдещето на общия европейски проект. Европейските ценности, европейският начин на живот, не трябва да бъдат компроментирани и социалистите и демократите правим всичко възможно, за да се гарантират мирът и просперитетът в Европа. ЕС има своите червени линии, от които не може да отстъпи, и левите премиери заявиха това много ясно.“, допълни Станишев.

„Длъжни сме да гарантираме човешките права на бежанците, които се опитват да стигнат до Европа. Трябва да се уверим, че сделката между ЕС и Турция, както и процесът на изпращане на незаконните мигранти обратно в Турция, по никакъв начин не поставя под съмнение техните права или сигурност, и са в съотвествие със законите на ЕС и на международното право. Всеки човек, бягащ от войни и преследване, търсещ убежище, има своята собствена причина за това и всеки случай трябва да се разглежда индивидуално.“

Президентът на ПЕС беше категоричен, че „проблем от такъв мащаб не може да се разреши от една страна. „Гърция е на предната линия. Солидарни сме с нея и призоваваме държавите-членки да покажат човечност и да споделят отговорността в решаването на кризата с бежанците.” В този контекст към левите премиери се присъединиха министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас и лидерът на ПАСОК Фофи Генимата.

На срещата присъстваха френският президент Франсоа Оланд, премиерите на Италия, Швеция, Португалия, Малта и Чехия – Матео Ренци, Стефан Льовен, Антонио Коща, Джоузеф Мускат и Бохуслав Соботка, както и канцлерът на Австрия Вернер Файман.