В понеделник, 25 май, в Рим Сергей Станишев ще открие конференция на високо равнище, организирана от Партията на европейските социалисти. Тя е под надслов: „Прогресивният отговор на предизвикателствата, пред които е изправена Европа в Средиземноморието: Нови политики за Близкия Изток и Северна Африка в областта на външните отношения, сигурността и развитието „.

В конференцията ще вземат участие Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, председателят на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Джани Питела, министърът на външните работи на Италия Паоло Джентилони, нобеловият лауреат за мир Денис Муквеге, представители на правителствата на Франция и Малта, регионалният представител на Върховния комисариат за бежанците на ООН за Югоизточна Европа Лоран Йолс и др.

По време на събитието високопоставените лидери ще обсъдят критичната ситуация с бежанците от страните в конфликт в региона, стремящи се към европейските брегове, и приносът на социалистическото семейство за намирането на единен, европейски отговор на това предизвикателство.

„Избрахме да проведем тази среща именно в Рим, защото Италия е една от най-засегнатите страни от бежанската вълна. За България този въпрос също е от изключителна важност и страната ни трябва не само да следи дебатите по темата сигурност, но и да има принос в дискусиите“, заяви Станишев.