„Македония отбелязва напредък в определени области, но от нея се очакват конкретни действия и в посока добросъседските отношения с България“. Това каза българският евродепутат Сергей Станишев по време на дебат в Страсбург по доклада за напредъка на Македония по пътя й към членство в ЕС.

 

Станишев изрази дълбоката загриженост на социалистическото семейство относно влошаващата се политическа ситуация в страната. Той посочи, че докато управляващите не поемат инициативата за възстановяване на политическия диалог, посредничеството на европейските институции няма да реши вътрешните проблеми на Македония.

 

„Вече не става дума само за диалог между партиите, а за отстояване на основни демократични стандарти и принципи, които са неразделна част от преговорния процес. Атаките срещу лидера на опозицията само поставят въпроса можем ли наистина да вярваме на съдебната система, която вече търпи критики за избирателно раздаване на правосъдие под влияние на управляващите“, заяви още българският евродепутат.

 

„В противен случай, перспективата за започване на преговори за членство на Македония в ЕС ще се отдалечи още повече“, каза в заключение Станишев, който е и заместник-председател на Комитета за парламентарно сътрудничество ЕС-Македония.