На 23 февруари мисия на Партията на европейските социалисти, водена от президента Сергей Станишев, ще подкрепи лидера на Демократичната партия на народите Селахатин Демирташ в процеса пред Съда в Анадола. Той бе задържан през ноември месец миналата година, заедно със съпредседателя на партията Фиген Юксекдат, както и с над 80 депутати и представители на местните власти от партията. ПЕС подчерта, че тези арести са политически мотивирани.
През месец ноември Сергей Станишев посети два пъти Турция в знак на подкрепа към арестуваните тогава Демирташ и 10 кмета. Турските власти му отказаха да го допуснат на посещение при Демирташ.
Правителството на Реджеп Ердоган е насрочило референдум за налагане на конституционни промени в Турция за 16 април. Тези промени ще увеличат допълнително правомощията на президента и ще девалвират демократичното начало в модерната турска държава. И двете асоциирани партии на ПЕС от Турция – Републиканската народна партия и Демократичната партия на народите – провеждат кампания за гласуване „против“ по време на референдума. В този смисъл, задържането на Демирташ облагодетелства кампанията, водена от Ердоган и неговите сподвижници, в полза на референдума.