„Нужна е промяна в Европа.Виждаме негативни процеси като Брекзит, които разклащат доверието в Европа. Трябва да се действа, вече няма време за приказки. Хората искат промяна, не искат приказки. Един от всеки четирима европейци, 25% от всички страни – богати и бедни, живее в риск от бедност. Ние, социалистите и социалдемократите в Европа, трябва да покажем, че имаме различна визия, че сме алтернативата на статуквото на десните и на алтернативата на крайните националисти“, заяви председателят на ПЕС Сергей Станишев по време на Съвета на ПЕС, който се провежда в столицата на Чехия Прага под наслов „Да спасим Европа:за младежите и прогреса““.

Според него Европа трябва да стане отново социална, да вдъхва доверие. Затова са необходими спешни действия. „От Англия до България, от Швеция до Италия хората изпитват лична несигурност. Има общо усещане, че хората са изоставени от институциите, че няма грижа за тях“, посочи президентът на ПЕС.

Затова според него има нужда от решителни действия, от политическа воля за спасяване на европейската идея.

Една от идеите на Станишев как гражданите да почувстват европейските институции като близки е възможността да гласуват директно за кандидата на левицата за „премиер на Европа“ – за президента на Европейската комисия. На предишните избори Мартин Шулц бе посочен като такъв кандидат, но от конгреса на ПЕС. Идеята е през 2019 г., когато са следващите избори за Европейски парламент, това да стане с вътрешни избори.

Така милионите членове на социалистически и социалдемократически партии в Европа ще гласуват за председател на Европейската комисия. И, ако левите се преборят за мнозинство в Европарламента, този човек ще заеме поста.

Станишев заяви, че ще търся подкрепата на партиите от ПЕС за провеждането на такъв демократичен избор. „Така ще дадем сила на нашите членове, активисти и симпатизанти – чрез паневропейски избори на кандидата“, убеден е президентът на ПЕС. Според Станишев подобна кампания ще мобилизира симпатизантите на ПЕС преди изборите за нов Европейски парламент.

В основата на приетата по време на Съвета резолюция са залегнали мерките за младежите, защото именно чрез гарантиране на тяхното бъдеще се гарантира и бъдещето на Европа. Тревожна е тенденцията – над 80 процента от младежите смятат, че ще живеят по-зле от родителите си. С тази резолюция Планът на Станишев за младежта получава официална подкрепа, след като лидерът на ПЕС успя да мобилизира всички леви в европейските институции. Планът има четири стълба: увеличаване на финансирането и действието на Младежката гаранция; създаването на Детска гаранция; разширяване на действието на програмата „Еразъм+“; въвеждането на културен чек.

Европейските социалисти започват дискусия за въвеждането на минимална работна заплата в Европа, която да се формира чрез закован процент от средната работна заплата за всяка страна членка. Недопустимо е в най-богатия съюз в света всеки 4 европеец да живее на прага на бедността, категорични са от ПЕС.
В резолюцията са заложени политики, които да осигурят достъп до равни позиции и равно заплащане на жените и мъжете. Европейските социалисти предлагат универсален социален пакет, който да гарантира достъп до качествено здравеопазване и адекватно здравно осигуряване. Те се обявяват срещу социалния дъмпинг, офшорните компании, като настояват за по-строг контрол от страна на страните членки.
В приетата резолюция се обръща внимание на най-острите проблеми пред Европа днес – мигрантската криза и сигурността. Социалистите се обявяват за по-добро сътрудничество и споделяне на информация между службите за сигурност на европейските страни. Те настояват за подобряване на управлението на границите на съюза, което е от изключителна важност за страна като България. Европейските социалисти изтъкват необходимостта от политики, насочени към превенция на младите хора от радикализация.
ПЕС следи развитието на ситуацията в Турция и настоява турското правителство да се върне към нормалния политически процес и диалог, важен за демокрацията в страната и стабилността на региона. Докато не се възстанови върховенството на закона и Турция не се придържа към европейските ценности, европейските социалисти призовават ЕК и Съвета на ЕС да инициират временно замразяване на преговорите с Анкара.
Европейските социалисти дават категорична заявка да увеличат своето участие в управлението на Европа както на национално, така и на европейско ниво. С приетата резолюция ПЕС изгражда основа, с която да спечели европейските избори през 2019 г