„Днес сме тук пред затвора в Одрин, за да изразим своята солидарност и политическа подкрепа за Селахатин Демирташ. Ние сме приятели на Турция и искаме тя да е мирна, спокойна, демократична и стабилна. Но сме тежко загрижени, че след опита за преврат (който ПЕС и двете опозиционни турски партии тежко осъдиха) управляващите използват повода за смазване на партии, медии и на инакомислещите. Преди около десет дни отново бях в Турция по повод арестите на над десет кмета, а днес дойдохме да се срещнем с Демиртаж, но такава среща ни беше отказана. Осъждаме опита на управляващите да извадят Демократичната партия на народите от нормалния политически живот на Турция. Още тази седмица ще инициираме сериозни дебати в Европейкия парламент. Искаме ясно да заявим на турските власти, че въпреки общите ни интереси-в икономиката и в разрешаването на мигрантската криза – няма да пресечем червената линия на потъпкването на демокрацията и човешките права. Не е изключено да последва политическо замразяване на преговорите за членство на Турция.“

Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев по време на излявление пред медиите пред затвора в Одрин, където е задържан лидерът на Демократичната партия на народите Селахатин Демирташ. В оглавяваната от него делегация участват и Ханес Венингер, член на парламента от Социалистическата партия на Австрия; Жозет Дуриьо член на Сената, Социалистическа партия на  Франция; Арни Лиец, член на ЕП от ГСДП; Пиа Локатели, член на италианския парламент, председател на Комисията по правата на човека; Мари Гранлън, член на парламента на Швеция, председател на от Социалдемократическата група; Йенс Орбах, бивш министър на интеграцията на Швеция и генерален секретар на Центъра „Улаф Палме“; Мари Рос Копо, съветник по Турция в посолството на Франция в Турция, Заместник-национален секретар по франкофонията и Джакомо Филибек, заместник-генерален секретар на ПЕС.

В късния следобяд Станишев ще проведе среща и с Орхан Еринч, председател на Фондация „Джумхюриет“ и с Ердем Гюл-ръководител на офиса на вестника в Анкара. Това не е първото посещение на президента на ПЕС по повод защита свободата на медиите и демокрацията в Турция. През януари тази година той бе в Истанбул, пред затвора Силиври, за да заяви подкрепата си за Джан Дюндар – главен редактор на вестника и за Ердем Гюл, които бяха задържани тогава. Лидерът на евросоциалистите ги поздрави след освобождаването им от затвора.

Днес Станишев ще се срещне и с ръководството на Републиканската народна партия.