ПЕС организира Ден на действие – 111 събития в 83 града в 30 държави в подкрепа на Европейския младежки план

„Днес е „Ден за действие“ в подкрепа на на Европейския младежки план в  цяла Европа. Реализират се 111 събития, в 83 града, в 30 страни под формата на информационни и рекламни кампании за Плана. Така ние, европейските социалисти, искаме да заявим нашата категорична подкрепа за перспективата пред младите европейци. И да упражним политически натиск, за да убедим ЕК и ЕП да инвестира в младите хора на Европа.“, заяви инициатовът на Плана Сергей Станишев.

„Денят за действие“ е кампания, инициирана от Партията на европейските социалисти, младите европейски социалисти, множество европейски неправителствени организации и др.

Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент бе сред първите, които се включиха в акцията като позираха с хаштага #Act4Youth в началото на своята редовна среща в парламента.

Застъпник на каузата е и нобеловият лауреат по икономика, американският икономист Джоузеф Стиглиц,  който също подкрепи инициативата на ПЕС за повече инвестиции в младото поколение на Европа.

Президентът на ПЕС Станишев, председателят на ЕП Мартин Шулц, председателят на Групата на социалистите и демократите Джани Питела, председателят на Работната група по социалните въпроси на ПЕС и член на ЕП Мария Жоао Родригес се включиха в акцията. Инициативата бе подкрепена и от десетки млади хора, които се включиха в кампанията.

„Ние искаме младите хора да имат положителен образ за Европа като прогресивен проект, който се бори с политиките на строги икономии, наложени от център-дясно спектъра и с мрачните образи, рисувани от популистични сили. Вярваме, че Европейският план за младежта ще донесе надежда и ще осигури по-добро бъдеще за младото поколение.“, заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев.

Европейският младежки план на ПЕС съдържа предложения за политики за  подпомагане на младите хора в търсенето им на работа, за увеличаване на възможностите, които предоставя програма „Еразъм +“, за стимулиране на европейската култура и за гарантиране на достойни стандарти на живот за всички деца в Европа.

В България кампанията се провежда в четири града – Шумен, Сливен, Перник и София.