Социалисти от 12 държави илизат на 16 ноември в подкрепа на Младежкия план

Българският евродепутат и лидер на ПЕС Сергей Станишев призова в Страсбург Групата на социалистите в Европейския парламент да се борят за осигуряване на допълнително финансиране за Младежката гаранция – най-успешният инструмент на европейско ниво за борба с младежката безработица.

„Младежката гаранция, инициатива на нашето политическо семейство, постигна изключително добри резултати – за 3 години, повече от 9 млн. млади хора в цяла Европа са започнали работа или стаж или са продължили образованието си благодарение на националните програми, съфинансирани по тази схема. Първоначално отделените 6 млрд. евро за периода 2014 – 2020 г. обаче, както предвиждахме, се оказаха крайно недостатъчни. Комисията предложи увеличение на бюджета с 2 млрд. евро до 2020 г., но това обрича програмата на бавна смърт. Младежката безработица все още е огромен проблем в много европейски страни. Необходими са не два, а 20 млрд. евро, ако искаме програмата да има устойчив ефект и да достигне до още повече млади хора. Това трябва да бъде сред основните приоритети, които да отстояваме в преговорите по ревизирането на настоящата финансова рамка на Съюза“, заяви Станишев.

„Младежката гаранция е визитната картичка на европейските социалисти, на успешните европейски политики, които носят осезаеми ползи за хората и особено за младото поколение. Днес такива резултати са необходими повече от всякога. Ако искаме да успеем, ще ни бъде необходима мобилизацията на цялото политическо семейство. Италианският премиер Матео Ренци и френският президент Франсоа Оланд вече обявиха подкрепата си за тези 20 млрд. допълнително финансиране. Левите министри на заетостта и социалните въпроси също обявиха подкрепата си в специална декларация, имаме подкрепата и на партиите-членки на ПЕС“, обяви лидерът на ПЕС.

„Вярваме, че тези 20 млрд. евро ще разширят обхвата на националните програми, ще позволят включването на хора до 30 годишна възраст, ще подобрят качеството на предлаганите работни места и в крайна сметка ще бъдат двигател за положителни и устойчиви промени на пазара на труда в страните-членки“, сподели Станишев.

Във връзка с тази кампания и в подкрепа на Европейския младежки план, ПЕС ще организира серия от събития, които ще се проведат едновременно в множество европейски столици на 16 ноември. Към момента социалисти от България, Белгия, Хърватия, Чехия, Кипър, Гърция, Унгария, Италия, Латвия, Франция, Румъния и Швеция са заявили събития в подкрепа на Младежкия план.