Лидерът на демократическата партия на Молдова ще продължи да защитава Закона за статута на район Тараклия

 

На среща в централата на ПЕС, Сергей Станишев благодари на лидера на Демократическата партия в Молдова, че е изпълнил поетия ангажимент да защитава Закона за статута на българския район в Молдова-Тараклия. По време на посещението си в Молдова през октомври миналата година, Станишев постави въпроса за Тараклия пред президента, председателя на парламента и премиерa на страната.

 

Тогава той получи уверения, че правата на нашите сънародници са гарантирани и няма да бъдат засегнати при провеждане на предстоящата административна реформа. Това означава, че населеният с българи район Тараклия няма да бъде разделян или преобразуван.

 

Законопроектът, приет на първо четене на 3 април, ще даде възможност на Тараклия да получи статут на „Национално-културен район“. В областта живеят над 30 000 българи. По време на дебатите в молдовския парламент Лупу взе думата три пъти в подкрепа на законопроекта, като подчерта, че „това е европейският подход – интеграция, а не асимилация на общностите в Молдова“.

 

Лупу изрази благодарността си към Станишев за подкрепата и ключовата роля на ПЕС по време на изборите и на преговорите за съставяне на правителство през ноември 2014 г. в страната. Демократическата партия в Молдова, която има статут на наблюдател в ПЕС, е единствената проевропейска партия, която засили влиянието си в новосформирания парламент спрямо предишния мандат.

 

Мариан Лупу е на посещение в Брюскел, за да подпише Споразумение за сътрудничество с Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент.