Новият ляв разговор за бъдещето е огромна интелектуална и политическа мисия за всички нас

 „Позволете ми преди всичко да поздравя конгреса на БСП от името на голямото семейство на Партията на европейските социалисти и да пожелая полезна дискусия, която да излъчи единни, ясни и вдъхновяващи послания към българското общество!“ Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев в своята реч на 48-мия Конгрес на БСП, който се провежда днес в НДК.

По думите му политическите борби на БСП са неразривна част от стремежа и усилията на социалистите да променят Европа – да отстоят нейния социален характер, да й придадат икономическа динамика и да създават работни места с достойно заплащане.

Той добави, че успехът на всяка една партия от семейството на ПЕС е жизненоважен за общата кауза на социалистите, както и че всяко постижение на европейско ниво дава сили на националните партии.

„В последните години и разочарованието сред хората нараства – в България – от равносметката от прехода, в целия Европейски съюз – от резултатите на диктуваната политика, която се свежда до социални рестрикции.

Резултатът е налице – хилав икономически растеж, висока безработица, нарастващо неравенство и подкопана солидарност. За нас – причината е ясна – наложеният неолиберален модел на развитие на пазара и обществото! Именно социалистите – в Европа и в България – сме длъжни да представим нова визия за прогресивно развитие. Новият ляв разговор за бъдещето е огромна интелектуална и политическа мисия за всички нас“, заяви президентът на ПЕС.

По думите му, БСП е извървяла труден път от периферията на европейската левица до безспорен авторитет и влияние в Партията на европейските социалисти. „Именно ние постигнахме пълноправното членство на страната в Европейския съюз. Имаме всички основания да се гордеем с тези наши постижения! Те са голям политически капитал за нашата партия. И трябва да ни е кристално ясно, че европейската идентичност на БСП е важно условие за перспективата ни като политическа сила, която претендира да управлява страната успешно!“, категоричен бе евросоциалист №1.