Слави Трифонов подкрепи инициативата „България в Шенген. Време е!”

 

„Влизането ни в Шенген ще ни направи пълноправен член на ЕС. България отдавна е изпълнила критериите за приемането ни в шенгенското пространство и не е справедливо да стоим извън него”. Това заяви в предаването „Шоуто на Слави” президентът на ПЕС Сергей Станишев.

Водещият бе категоричен, че каузата е много важна за България и че той и екипът му я подкрепят. От своя страна евросоциалист №1 закичи на ревера му значка от кампанията „България в Шенген. Време е!”

„Над 65% от българите смятат, че Европа прилага двойни стандарти по отношение на страната ни, според наскоро обявено социологическо проучване. Това е проблем вече и за ЕС”, обясни Станишев. Според него в Европа уважават тези, които отстояват интересите си. „Българските политици трябва да се обединят около  каузата Шенген и да оставят настрани политическите си различия. Гласът ни звучи силно в ЕС, когато сме заедно”, категоричен бе президентът на ПЕС. По думите му обаче не са достатъчни само усилията на политиците и институциите: „Обществената енергия и усилията на хората са изключително важни, за да постигнем тази цел”.

„Шенген ще облекчи живота на всеки българин. Стотици хиляди наши сънародници пътуват до страни от ЕС и минават двойни проверки и допълнителни мерки за сигурност. Те усещат двойния стандарт. Шенген означава повече сигурност за страната ни, повече доверие от инвеститорите, повече възможности за туризма, тъй като много азиатски страни имат шенгенски пакети, което улеснява посещението на туристите в страните от шенгенското пространство”, поясни лидерът на европейските социалисти.

Сергей Станишев благодари на премиера Бойко Борисов, на всички политици и общественици, които се включиха в кампанията до момента.