70% от сънародниците искат политиците ни да са по-категорични за Шенген

Според българите Сергей Станишев е политикът, който е най-разпознаваем като влияние и авторитет в Европа, след Кристалина Георгиева и Ирина Бокова. Това сочи проучване, изготвено от „Сова Харис“ в периода 12 – 18 март 2015 г. по поръчка на в. Преса.

Според анализа на социологическата агенция, „именно позицията на Сергей Станишев като президент на Партията на европейските социалисти му дава изключителни възможнвости да влияе върху голямата европейска политика. През последните месеци той полага видими усилия да превърне лидерството си в ПЕС в капитал за България.  С много близки оценки следват трима президенти, бившите държавни глави Петър Стоянов и Георги Първанов и сегашният – Росен Плевнелиев“, посочват от Сова Харис.

Изследването сочи, че близо 70% от нашите сънародници очакват българските политици да са по-категорични за присъединяването на България в Шенген.

Хората оценяват като пример за това как би трябвало да действат политиците започнатата от Сергей Станишев кампания за влизането ни в Шенген. „За мнозинството от нас не е тайна, че Европа приема двоен стандарт спрямо България по този въпрос. В кампанията се включиха политици от целия спектър. Остава да се надяваме, че се поставя ново начало в единодействието на българските политици в преследването на национални каузи“, посочва Васил Тончев пред БГНЕС.