„Нужни са прогресивни реформи за справедлив иконочески растеж“. С тези думи президентът на ПЕС Сергей Станишев отговори на еврокомисаря по финансовите и икономически въпроси Пиер Московиси на форум в Брюксел, който бе организан от евросоциалистите.

На него участие взеха близо 100 специалисти от над 20 държави, сред които – Америка, Япония, Франция, Португалия, Испания, Норвегия, Белгия, Италия, Англия, Литва, Словакия, Люксембург, Холандия и България.

Сред основните говорители бяха: еврокомисарят по финансовите и икономически въпроси Пиер Московиси, министърът на труда и заетостта на Люксембург Никола Шмит, министърът на финансите на Литва Риманташ Садзиус, председателят на групата на социалистите и демократите в ЕП Джани Питела, главният секретар на Италия по европейските въпроси на Италия Сандро Гози, генералният секретар на Европейската профсъюзна конфедерация Бернадет Сегол, както и бившият еврокомисар по труда и заетостта Ласло Андор и др.

В речта си Пиер Московиси подчерта, че не списъците от реформи, а реалното им прилагане ще извади Европа от кризата. Той добави че прогресивната политика има три основни направления – икономически реформи, публични инвестиции и мерки в социалната политика. Успешен пример за това е Италия, каза Московиси.

Сергей Станишев обяви, че благодарение на ПЕС ЕК е заменила политиката на рестрикции с политика на инвестиране, но са нужни инвестиции в бъдещето. Според него е много важно за какво и как ще се похарчат 315 млрд. евро от плана „Юнкер“.

„Целта на тази Конференция бе да чуем опита на участниците от САЩ, Европа и Япония, за да променим икономическата политика в ЕС“, обясни пред медиите Сергей Станишев

„Хенри Кисинджър преди много време е казал, че света е политически объркан, икономически еднополюсен и военно двуполюсен. Днес светът е взаимносвързан, конфликтен и полицентричен“. Това заяви председателят на групата на социалистите и демократите в ЕП Джани Питела. По думите му през 1980 г. 36% от световното богатство е било концентрирано в Европа. През 2050 г. то ще бъде едва само 15%. Според друга статистика през 1950 г., повече от 20% от световното население е било европейско, а през 2025 г, само 8% от хората по света ще са от Стария континент. „На този фон пред Европа има два пътя – да се примирим с този упадък или да се адаптираме към промяната без да отгстъпваме от своите ценности. А първата и най-важната от тях е равенстнвото“, каза Питела.

„Политиката на бюджетни ограничения ще бъде запомнена като най-голямата грешка още от основаването на ЕС насам. Време е да се вслушаме в призивите за промяна на нашите граждани. Гръцките избиратели поискаха промяна след пет години болезнени ограничения. Ние споделяме същите цели, като по-голямата част от гръцкия народ. Ето защо е важно да постигнем финансово споразумение с гръцкото правителство и ние всички работим в тази посока. Но също така е важно призивът за промяна от страна на избирателите да не се превърне в антиевропейска позиция. Очакваме от властите в Атина по-малко думи и повече действия, каза още Джани Питела.