„Обединени печелим уважението на Европа, кампанията за Шенген е зрелостен изпит за родните политици“, смята президентът на ПЕС.

„Посещението на германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер в България беше подходящ момент българското правителство да постави на високо европейско ниво въпроса за присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство“. Това заяви в Страсбург президентът на ПЕС Сергей Станишев. По думите му Германия е силен глас в Европа и нейната подкрепа за тази национална кауза е от изключително значение. „Затова приветствам изразената готовност на г-н Щайнмайер да продължи разговорите със София и Букурещ по темата. Тук е мястото да благодаря и на германския вицеканцлер Зигмар Габриел, с когото дискутирахме този въпрос на срещата ни в Мадрид преди две седмици“, добави Станишев.

Според лидера на ПЕС, аргументите, дадени от българското правителство на министър Щанмайер, са от изключително значение за формирането на обективна позиция на Германия, а оценката му, че е впечатлен от общите ни усилия като държава, е комплимент за българските политици и институции.​

„Както вече споменах, на вчерашното заседание на Групата на социалистите и демократите представих кампанията „България в Шенген. Време е!“ По аплодисментите в залата разбрах, че това общонационално усилие вече се вижда и оценява и в Брюксел. Истината е, че обединени печелим уважение в Европа.

Националната кампания „България в Шенген“ е своеобразен зрелостен изпит за родните политици, интелектуалци, медии. Тя трябва да бъде подкрепена и от национална позиция на партиите в парламента, и от позиция на президента на страната, и от диломатически усилия на правителството, и от мощна обществена енергия. Само така ще се чува ясно и убедително гласът ни в Европа“, каза още Сергей Станишев.