„В последните години са били малко случаите когато имаме общи национални каузи, но те бяха успешни. Така беше и при приемането ни в ЕС, и освобождаването на българските медици в Либия. Сега можем да се обединим по националната кауза за приемане на България в Шенген, защото няма причини това да бъде отлагано“. Това заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев в интервю в предаването на Димитър Цонев „Още от деня“ по БНТ.

Той поясни, че на срещата с премиера Бойко Борисов в Брюксел му е предложил да работят заедно за приемането на България в Шенген. „Всички признават, че технически сме готови. Използват се проблеми като организирана престъпност и корупция, за да не ни дадат полагащото се, защото ние сме спазили изискванията. Тук възниква въпросът дали в отношението към България не се прилага двоен аршин“, каза Станишев. Той анонсира, че утре ще проведе форум под надслов „България в Шенген. Време е!“, на който очаква да се обединят политици, интелектуалци и граждани. „Ние изпълняваме нашите ангажименти, пазим границата на ЕС, приемаме бежанци, но не ни приемат в Шенген“, коментира още лидерът на ПЕС. Станишев бе категоричен, че ЕС е описал кои са критериите за приемане в Шенген, а ние сме ги изпълнили. „Тук опира до спазване на критерии. В Европа трябва да разберат, че това не е въпрос на българите, а на Европа. Убеден съм, че с общи усилия можем да постигнем тази национална цел“, заяви Станишев и добави, че е уверен, че „Европа ще ни чуе“.

Около скандала днес с оставката на вътрешния министър Веселин Вучков Станишев зави, че съвсем закономерно е становището на правния отдел на МС. Въпросът е дали целта на закона е била промяната в МВР и ДАНС или е било само сделка, която е поставила министъра в неловко положение.

За управлението на Борисов Станишев коментира, че то по самата си формула – четворна коалиция, генерира постоянна нестабилност. „Защото те са разнородни, програмата на кабинета е за стабилизиране. В нея няма реформи. Има ирония в това в какво положение се намира премиерът Борисов, той се намира в моите ботуши от 2005 г. Тогава имаше силна коалиция. Силите между социалистите и либералите бяха изравнени. Сега ГЕРБ е от семейството на ЕНП, РБ само гледат как да откраднат избиратели от ГЕРБ. АБВ се отметна от всичко, което говореше преди година и ПФ – националистите, които генерират постоянна нестабилност“, поясни Станишев. Той подчерта, че партиите в управлението не искат избори. Партиите влязоха в парламента с антигерб говорене и ако има предсрочни избори, те ще ги загубят, защото сега подкрепят управлението.

За заема от 16 млрд. лв. Станишев подчерта, че трябва да се мери с един аршин и напомни как през 2013 г. за заем от 1 млрд. лв. „обкръжиха парламента, къртиха павета, замеряха белия автобус. Сега, когато много от протестърите са съветници в различни кабинети, казват, че 16 млрд. не са проблем“. Станишев определи като цинично поведението на партиите, които обявиха че няма да подкрепят дълга, а гласуваха после за него“.