Станишев отново постави темата за влизането на България в Шенгенското пространство пред леви премиери, еврокомисари и партийни лидери

„Както знаете, България и Румъния все още са извън Шенген. Това не отговаря на европейските стандарти“, заяви днес на срещата на върха в Мадрид пред своите колеги – лидери на социалдемократическите партии в Европа президентът на ПЕС Сергей Станишев. „Докато двете страни са извън шенгенското пространство не може да има ефективно сътрудничество в сферата на сигурността. Особено в тази ситуация на несигурност и тероризъм в Европа не е нито ефективно, нито справедливо двете страни да продължават да са извън Шенген“, каза още Станишев.

През изминалата седмица президентът на ПЕС постави въпроса за влизането на страната ни в Шенген и на заседание на левите премиери в Брюксел, където получи подкрепата на председателя на ЕП Мартин Шулц, премиерa на Италия Матео Ренци, както и премиерa на Чехия Бухослав Своботка. Тогава Станишев се срещна и с министър-председателя на България Бойко Борисов, който се ангажира да постави въпроса и пред лидерите на партиите – членки на ЕНП.