„Само БСП намали цената на тока“

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев се срещна с заместник-председателя на Европейската комисия, отговарящ за Енергийния съюз Марош Шевчович по време на пленарната сесия в Страсбург.

Станишев приветства ангажимента на Шевчович да заложи силен социален приоритет в енергийната политика на Съюза, като работи за намаляване на цените на енергията, което освен социален ефект, ще повиши и конкурентноспособността на Европа. „В България сметките за ток и отопление са непосилни за голяма част от населението. Често енергийната политика обслужва корпоративни интереси, а не защитава интереса на потребителите. Единствено по време на нашето правителство в периода юни 2013 – август 2014 имаше замразяване и намаляване на цените на тока. Показахме, че всичко е възможно стига да има политическа воля. Едно от първите ни решения беше да осигурим енергийни помощи за бедните през зимните месеци. Този проблем не е само в България, в цяла Европа енергийната бедност расте и хората не могат плащат сметките си“, коментира лидерът на ПЕС.

Важна тема на разговора беше новият инвестиционен план на Юнкер. Станишев изтъкна, че приоритетно трябва да се финансират проекти за подобряването на енергийната инфраструктура в Европа и изграждането на междусистемни газови връзки. По отношение на диверсификацията, президентът на ПЕС изрази подкрепата си за проекта Трансадриатически газопровод и свързващия газопровод между България и Гърция.

По отношение на Южен поток Станишев призова: „Проектът не трябва да се разглежда конюнктурно само в контекста на настоящата политическа криза, а като проект с дългосрочна икономическа перспектива, който ще създаде много работни места и ще гарантира доставката на руски природен газ директно в Европа без посредници. Бях премиер през 2009 година, когато България беше една от най-засегнатите държави от газовата криза. Повече от две седмици болници, училища и детски градини нямаха отопление и ток, а щетите за българската икономика бяха над 200 млн. евро. Това не трябва да се повтаря и да ставаме заложници на взаимоотношенията между Русия и Украйна. Проектът е от ключово значение за страната ни, той изцяло ще промени ролята на България на енергийната карта на Европа. Диверсификацията трябва да е в две посоки – източници и маршрути“.