Президентът на ПЕС Сергей Станишев заяви, че БСП възвръща самочувствие след последните избори. Съвместният семинар между европейските социалисти и БСП в Пловдив стана повратна точка, за да бъде БСП силна и алтернативна опозиция, от която обществото се нуждае.

“Правителството на четворната коалиция консолидира статуквото, от което хората са недоволни”, каза Сергей Станишев в студиото на bTV. И това е шанс социалистите да предложат нов ляв разказ за бъдещето на България като справедлива, социална, просветена и суверенна държава. “Има глад за леви политики, които да дадат бъдеще и на страната, и на хората”, каза още президентът на ПЕС. “БСП има и експертен, и интелектуален потенциал да изпълни тази мисия”, добави още Станишев. “БСП винаги е постигала най-добри резултати, когато е имала обществена кауза, не се е вглеждала в пъпа си и е предлагала решения в полза на конкретни социални групи, съсловия и общности”, добави президентът на ПЕС. “Не веднъж на БСП за вещали крах”. Станишев зареди своите, като заяви, че в политиката няма нищо предрешено. “През 1999 година ни предричаха 6 общини, а през 2009 г. даваха на БСП само 7%. Не се сбъдна нито едното, нито другото, защото партията имаше последователна политическа линия и я отстоява. В резултат на това през 2013 г., доближи близо 1 милион гласа”, категоричен бе Сергей Станишев. “В инициативата на Кирил Добрев и Мая Манолова за създаване на МОЛ за леви идеи има потенциал”, добави президентът на ПЕС. Той направи сравнение между правителстото на Борисов и това на Орешарски. “Кабинетът на четворната коалиция си осигурява комфорт за сметка на бъдещето, теглейки нови заеми. Само за тази година са 8 милиарда – по 1200 лева на всеки българин. При този темп за четири години всеки гражданин ще осигури спокойствието на властта с 5 000 лева за своя сметка. Програмата на правителството няма амбиция и конкретни измерители. За 15 месеца кабинетът Орешарски осигури 50 000 нови работни места, а този на Борисов планира 12 000 за 4 години. Правителството с мандат на БСП размрази и осигури пари за 14 социални плащания за майките, възрастните, бедните и децата. Сега за 3 години – нула”, категоричен бе Сергей Станишев.

„АБВ отчаяно се нуждае от лява идентичност, защото се отказаха от всичко, за което говореха. Обещаваха прогресивно облагане, а първото нещо, което направиха – чрез бюджета удариха бедните и работещите, като им взеха по близо 400 лева, които държавата трябваше да им възстанови от ДОД. Превърнаха се в брошка на ревера на Борисов”, каза още президентът на ПЕС

„Хем със мен си, хем до мен, хем си, хем не си, и приключва с думите – ти не си за мене“ . С този пасаж от песен Сергей Станишев обясни двусмисленото поведение на АБВ. „Няма нищо общо между коалицията между християндемократите и социалдемократите в Германия и четворната коалиция у нас”, добави той. „Там има ясно разписано споразумение и равноправно партньорство. Тук има присъдружие на трите малки партии, които обслужват ГЕРБ.”

Сергей Станишев подари на водещата Жени Марчева календар на ПЕС, като гордо заяви, че в него има сериозно българско присъствие, защото за март месец, символът е нашенската мартеница в ръцете на едно дете.

Той потвърди, че има самочувствието да се кандидатира отново за президент на ПЕС на предстоящия Конгрес. „През изминалите години премиерите – социалисти от двама станаха десет”, каза Станишев. „Благодарение на условието на ПЕС, новата ЕК предложи инвестиционен план от 315 милиарда евро, които трябва да бъдат насочени към инвестиции, нови работни места, за излизане от кризата. От първия ден на тази криза социалистите в Европа се противопоставят на политиката единствено на затягане на коланите”, каза президентът на ПЕС.

Станишев обясни амбицията си да бъдат формулирани и отстоявани още по-ясно и категорично виждането на социалдемократите за преодоляване на кризата чрез целенасочени инвестиции, човешки капитал и инфрастуктура и реиндустриализация за нова социална Европа.